Oog voor
De pleger van agressie
Hulp nodig?
Wellicht denk je de enige te zijn die agressief gedrag uit en voel jij je daarin heel eenzaam, agressie is een veel voorkomend probleem in onze maatschappij. Ook doordat het niet een onderwerp is die je makkelijk bespreekbaar maakt. Ruim 110.000 plegers veroorzaken huiselijk geweld per jaar.
De verschillende vormen van agressie kunnen zich uiten in:
Vormen van geweld:
- Fysiek geweld;
Slaan, schoppen, wurgen, spullen gooien naar de ander, duwen en trekken, seksueel misbruiken.
- Psychisch/emotioneel geweld;
Manipulatie, controle uitvoeren, schelden, vernederen, bang maken, bedreigen, stalken
- Vrijheidsberoving;
Beperken of onthouden van; bewegingsvrijheid van de ander, telefoon ontnemen, sociale contacten verbieden, verantwoording opeisen, verbieden iets te ondernemen
- Financieel/economisch geweld;
Verbieden te mogen werken of studeren, geld innemen, bankpas innemen, geen alimentatie betalen - (Emotionele) verwaarlozing;
Negeren van de ander, zwijgen naar de ander, geen interesse tonen, geen empathie hebben
- Huishoudelijk geweld;
Vernieling, gooien met spullen
Als je zelf (te) agressief bent, heb je te vaak te maken met gedrag dat niet wenselijk is. Agressief gedrag is over het algemeen een uiting van woede en/of onmacht. Op het moment dat je agressief gedrag vertoont, ben je dus al flink woedend en ben je al te ver in emotie.
Wellicht herken je, dat de belangrijkste overtuiging die je hebt, dat je denkt dat agressie werkt. Zolang je de overtuiging hebt dat agressie jouw doelen dient, zal je het waarschijnlijk blijven gebruiken. Pas als je ziet dat agressie zinloos is of zelfs tegen je werkt, zal je geneigd zijn om er mee te willen stoppen. Vaak zijn er dan al instanties bij betrokken en heeft de agressie je alleen maar in de problemen geholpen en diende de agressie niet jouw doelen.
Het is helpend voor jezelf om wat aan deze agressie te doen, om zo die gevoelens tijdig te herkennen.
Heb je last van uitbarstingen in de vorm van agressie en staat dit je in de weg? Oog voor HGS helpt en steunt mensen die hiermee te maken hebben of hebben gehad. Er wordt gewerkt met professionals, ervaringsdeskundigen, zelfhulpgroepen en lotgenotencontact.