oog voor

Stalking

Hulp nodig?

Laat je gegevens achter dan wordt er binnen 48 uur contact met je opgenomen.

Bij stalking wordt vaak gedacht dat het gaat om achtervolging, dat je continu gebeld wordt, via sms of whatsapp bericht wordt. Minder bekende bekende vormen zijn o.a. brieven sturen ook aan je sociaal netwerk, berichten op social media verspreiden, in je omgeving rondhangen of rijden, pakketjes opsturen, aan je vervoersmiddel hangen of aan de voordeur, je sociale netwerk benaderen, mailen, je kunt het zo gek niet bedenken. Het zijn allemaal vormen van stalken.

Er zijn veel stalkers die zich niet laten stoppen. Na verloop van tijd (soms is dat jaren) worden zij steeds slimmer in het omzeilen van de strafrechtelijke aanpak. Dat komt omdat ze weten dat elke keer weer apart bewezen moet worden dat zij het waren die de autobanden lek prikten, bloemen anoniem lieten bezorgen, telefoonterreur toepasten, brieven stuurden, etc.

Belangrijk is dat je alles bij moet houden, een logboek moet aanleggen. Door de politie kan een belagingsbrief overhandigd worden aan de stalker. In de meeste gevallen is dit niet helpend maar je hebt het wel nodig om een casus op te bouwen. Alle bewijzen die er zijn moet je vastleggen en daarmee kan je een aangifte doen. Van alle nieuwe informatie die er verzameld wordt, moet een nieuwe aangifte gedaan worden.

Politie en het OM (Openbaar Ministerie) moeten elke keer bewijzen dat de vermeende stalker diegene is geweest die dat gedaan heeft. Daar gaan maanden, soms jaren overheen. Ondertussen stopt de stalking niet.

Als er dan een strafvervolging is dan blijkt uit onderzoek dat slachtoffers niet erg tevreden zijn over de werking van contact-, locatie- en gebiedsverboden. Het geeft geen rust. Dat komt vooral omdat deze opgelegde verboden slechts mondjesmaat gehandhaafd worden. Ook komt de handhaving pas tot stand als je zelf eerst aangeeft dat er zich weer een incident heeft voorgedaan.

Door de complexiteit lijkt het onmogelijk en de duur oneindig om iets aan stalking te doen. Als het niet veilig voelt, is of onveilig dreigt te worden. Heb je hulp nodig deze situatie draagbaarder te maken? Loop je tegen onbegrip van instanties aan of heb je angst voor het systeem? Oog voor HGS kijkt naar mogelijkheden zonder (voor)oordeel om deze situatie draagbaarder te maken. Er wordt geluisterd naar wat je zegt en ook gekeken naar wat je wel kunt doen in deze situatie. Graag kijkt Oog voor HGS samen met jou welke hulp er ingezet kan worden. Er is zeker iets aan te doen!